3. 9. 2010

Černá Hora 2010 - Prokletije


Po nádherných čtyřech dnech v Durmitoru jsme se přesunuli do Prokletije. Jak říkal Derias, jsou to úplně jiné hory než Durmík, ale o nic méně hezké, jen jiné … divoké, krásné a neprozkoumané :)

Přesun probíhal skrz kaňon řeky Tary, to byl zážitek sám o sobě – jeli jsme úplně na dně silnicí místy vysekanou ve skalách a všude okolo krásné hory až do nebes :), semo tamo se vyloupnul nějaký větší plácek, kde byl hned nacpaný kostelík nebo nějaká menší usedlost, případně pár baráčků pohromadě.

Základní tábor byl ve vstupní bráně „ prokletých hor“ dolina Grebaja (1130 m ), pod - pro mě přímo magicky přitažlivou horou Karanfil (2490 m). Bohužel z časových důvodů jsme na ni nakonec nešli – mořechtivci už se těšili do Chorvatska a nahoru se nám chtělo stejně jen třem.



Druhý den tedy padla volba na ne tak náročný vrcholek Volušnica (1860 m ), s luxusním výhledem na již řečený Karanfil, či spíše na všechny jeho vrcholky. Cestou nahoru jsme se popásli v jahodových plantážích, o borůvky taky nebyla nouze :). Karanfil je úplně jiný než okolní hory, holý zasněžený a ledovatý – teda, to mě bude mrzet ještě dlouho, že jsme na něj nešli .


Dále někteří z nás pokračovali na travnatý vrchol Talianka (2057 m), odkud byl krásný výhled na hodný kus albánské části pohoří. Na krátký úsek cesty jsme si i překročili hranice a prošli se Albánií.

Večer byla houbová večeře na rozloučenou s horama a potom už se jelo na ostrov Mljet …


Žádné komentáře: