17. 6. 2015

Bílá noc


Autor: Jim Butcher
Série: Harry Dresden (9. kniha)
Rok vydání: 2015
Nakladatel: Triton


Anotace:

Někdo jde po členech chicagského magického společenství, lidech, kteří praktikují „amatérskou“ magii a jejichž nerozvinuté schopnosti jim nedovolují stát se plnohodnotnými čaroději. Někteří mizí, jiní umírají zdánlivě vlastní rukou. U jedné z vražd ale pachatel zanechává osobní vzkaz, vizitku, kterou může objevit jenom Harry Dresden.
Harry se vydává po stopě vraha, ale během vyšetřování nachází důkazy, které ukazují jediným směrem – na jeho nevlastního bratra Thomase. Aby bratra očistil, pouští se Harry do boje s přesilou nadpřirozených sil a nebezpečně přitažlivým pokušením.
Když prohraje, mnoho lidí, včetně jeho bratra, zemře…

Můj komentář:

Další kousek do mojí sbírky Palmkniháckého recenzního výběru je 9. kniha série Harry Dresden - Bílá noc.
Jedná se o krásný kousek čarodějnické urban fantasy a celkem zajímavě zpracovaná magie je pěkně propojená s detektivním příběhem. Co mě z počátku trochu mrzoutilo, bylo pomalejší tempo knihy, trvalo celkem dlouho než se „něco“ začalo dít.
Sice od začátku víme o vraždě čarodějky (že by to byla sebevražda, tomu snad nevěří nikdo, i když to tak má vypadat), která se téměř vzápětí rozroste hned na několik podobných mordů jen v Chicagu a to nepočítáme ostatní města, ale stejně se hlavní hrdina zdál být stále celkem v pohodě na to, že měl s vraždami ledaco společného, což naznačovaly důkazy, které našel doma u jedné z obětí. Ve většině detektivek po té, co hlavní hrdina začuje první stopu, začíná děj odsýpat hezky zčerstva. Zde to trochu brzdí magické rituály, které Dresden provádí a vysvětlování politického pozadí války mezi jednotlivými magickými skupinami. V podstatě to začne běžet svižně až ve chvíli, kdy Harry objeví v bytě svého nevlastního bratra zajímavé důkazy, které brášku učiní téměř stoprocentním podezřelým. Naštěstí krev není voda a Harry vezme konečně případ osobně a začne poctivě makat na jeho vyřešení.

Hlavní hrdina čaroděj Dresden je docela tlamka proříznutá a některé jeho hlášky dost pobaví a to i mě, otrlého kulhánkovce, kopřivníka a kotletomila :) Podle drobných nahlédnutí do jeho minulosti, které nám autor v knize dopřeje se zdá, že ta série prostě bude stát za to celá. Harry je postava pěkně napsaná, velmi uvěřitelná a po čertech sympatická. Naštěstí není typický hnusně dokonalý kladňák, má i svoje mouchy a sem tam mu ujede nějaký ten výbuch nebo ohníček kam nemá. Má také velice zajímavé příbuzenské vazby na Bílý dvůr – jeho nevlastní bratřík je totiž inkubus. Do děje se nám také pěkně zaplete několik dam a to v počtu kusů: jedna moc hezká policajtka a jedna ještě o moc hezčí čarodějka-detektivka, Harryho bývalka a jedna poněkud divočejší a nezvladatelná Harryho učednice.

Od přibližně první třetiny knihy mě to začalo strašlivě bavit. Autorovi rozhodně nelze upřít talent pěkně vystavět zápletku a nasadit zvědavému čtenáři do hlavy spoustu otázek, na které se prostě musí dobrat odpovědí:
Rozhýbe se válka mezi Rudým a Bílým upířím dvorem a radou čarodějů? Proto někdo vraždí ženy s čarodějnickým potenciálem teď, když už probíhají mírová jednání? Nebo s tím vraždy vůbec nesouvisí? Chtějí jenom potopit Dresdena? A kdo to je, ten co za tím stojí? Jak je do toho namočený Dresdenův brácha, který podle stop v jeho bytě o vraždách ví až moc a co ta hezká čarodějka bývalka?

Trochu mě mrzí, že jsem začala až devátou knihou série, i když to ničemu nevadí. Pomalejší tempo začátku budiž autorovi odpuštěno, protože jak už jsem psala, magie je zde hezky promyšlená a politikaření mezi jednotlivými dvory upírů, radami čarodějů a koneckonců i uvnitř jednotlivých frakcí, mě láká přečíst si další knihy série.
Pokud jste fanoušky podobných sérií, jako je například Anita Blake (bez přidaných pornoscén), bude vás tohle bavit taky.

Děkuji tímto Palmknihám za poskytnutý recenzní výtisk, kterým mi zadělali na závislost na další sérii :) knihu si můžete koupit zde.


Žádné komentáře: