15. 7. 2015

Vikingova čarodějka


Autor: Kelli A. Wilkins
Rok vydání: 2014
Nakladatel: Alpress



Anotace:

Když se rozzuření vesničané chystají upálit mladou čarodějku Odariu, objeví se naštěstí horda bojovníků a dívku zachrání. Ta sice unikla smrti, ale ocitne se v rukou divokých Vikingů. Jejich vůdce Rothgar chce zpočátku využít jejích magických schopností, pak se však do krásné čarodějky zamiluje. Jeho muži mají z kouzel opravdový strach a vzbouří se… 

Můj komentář:

Nevím, co mě to popadlo, když jsem se rozhodla přečíst si nějakou echt romantiku pro ženy. Nejspíš v duchu hesla „zkusit se má všechno“ (nebo mě zlákala obálka spolu s ukázkou z knihy) jsem si vybrala na recenzi Vikingovu čarodějku.
Knížka bude určitě pro vyznavačky tohoto žánru pravou perlou. Mě, jakožto pouhého občasného konzumenta romantické literatury, důkladně proliskala a dala mi jasně najevo, že do tohoto jsem dosud nedorostla :).

Pojďme se tedy podívat romantice na zoubek :) začneme třeba hlavními postavami. 
Předně tedy je v knize samozřejmě ONA. Ona se jmenuje Odaria, je čarodějka, krásná, sexy a což zřejmě mělo pro děj nějaký zásadní význam, protože autorka to několikrát zdůraznila, je panna. A jako taková na sebe nehodlá nechat sáhnout a to prosím celé tři dny! Pak úplně otočí, protože se objeví ON.
Jeho zovou Rothgar, je vysoký, urostlý, mužný, drsňácký velitel Vikingů. Nevím, proč zde bylo i toto na každém druhém odstavci, ale už tři roky od smrti jeho ženy je slovy autorky „jeho meč mrtvý“. Pochopitelně až do chvíle než potká JI. Potom se mu začnou tam dole dít věci, o kterých jsme také na každé stránce podrobně informováni.

Kniha začíná docela slibně – scénou upalování čarodějnice za bouřlivé noci, ze které se znenadání vynoří tlupa krvelačných Vikingů. Pochytají vesničany natěšené na upalování a čarodějnici se podaří uprchnout. Samozřejmě narazí na velitele Vikingů a přesně od této chvíle to začíná jít s knihou od desíti k pěti.
Jak už jsem psala, má autorka neuvěřitelnou schopnost pokazit jakoukoliv romantiku, která by se snad z děje dala vykřesat, popisem činnosti pohlavních orgánů hlavních hrdinů. Nelze jí upřít snaha popsat i to, co se jim děje v hlavách, ale natolik si to odporuje, že jí to prostě nevěřím. Kupodivu jedinou uvěřitelnou scénou, která se odehrávala mezi Ním a Jí byl pohřeb kocoura, možná proto, že tam se ani jeden s hlavních hrdinů nezabýval tím, kdy se spolu konečně vyspí. Toto potěšení jim autorka dopřála až po několika zmařených pokusech, kdy je pokaždé někdo nebo něco vyrušilo těsně před. Přiznávám, že hezky napsanou milostnou scénu si ráda přečtu, ale tuhle jsem v polovině raději přeskočila.

Hlavní mužský hrdina mě moc nenadchnul, zdál se být spíš jako pubertální kluk, který neví, co chce. Autorka se sice snaží vsugerovat čtenáři myšlenku, že je, či kdysi byl krutý drsoň, ale bohužel spíš působí jako ubožák. Čarodějka taky nestrávila moc času kouzlením, celá magie zde byla spíš jako doplněk, aby se hlavní hrdinka zabývala alespoň něčím a byla omezena na léčivé bylinky, afrodiziakální lektvar a vyvolávání bouřek. Celé její kouzlení by se hodilo tak maximálně na pouť.
Vztah mezi postavami je divný. Oba by nejspíš potřebovali několik sezení s kvalitním psychoterapeutem. Celkově jsem byla z jejich myšlenkových pochodů dost zmatená a poměrně brzo mi šli oba na nervy. Jediný vývoj postav, který bylo možno pozorovat, byl od panny k nymfomance a od impotenta k nadrženému … jinak nic.

Docela ráda bych napsala o knize i něco pěkného, ale bohužel mi autorka svým pojetím romantického příběhu a popisem událostí nesedla. Spíš jsem u knihy vydržela s tím, že to snad postupně bude lepší, jako na začátku.

I přes to děkuji Palmknihám za poskytnutý recenzní výtisk, za můj výběr nemůžou :). Knihu je možno zakoupit zde.


Žádné komentáře: