27. 8. 2015

Co po ní zůstalo


...pravda bolí chvíli, ale lež bolí napořád ...


Autor: T.R.Richmond
Rok vydání: 2015
Nakladatel: Jota




Anotace:

Podivná, zbytečná, nesmyslná. Tak se jeví smrt pětadvacetileté Alice všem, kdo si ji pamatují jako veselou a vitální dívku plnou života. Byla to nešťastná náhoda, sebevražda, nebo jí někdo pomohl? Všichni, kdo ji měli rádi, truchlí nad její ztrátou a leckdo si klade otázku – jaká vlastně byla Alice ve skutečnosti? Její bývalý profesor Jeremy Cooke je touto myšlenkou zaujat natolik, že se rozhodne znovu poskládat Alicin život z toho, co po ní zůstalo – spolu s ním se postupně probíráme deníkovými záznamy, dopisy i internetovými texty, jejichž prostřednictvím autor rafinovaně odhaluje kousek po kousku znepokojivé skutečnosti.
Pravda, která vyplouvá na povrch, nemusí být každému příjemná. Odhaluje bolestná zákoutí duše, tajemství, se kterými se nikomu nesvěřujeme, skutečnosti, na které bychom nejraději zapomněli. Psychologický thriller Co po ní zůstalo je prvotinou T. R. Richmonda, oceňovaného britského novináře. Práva na překlad byla prodána do dvanácti zemí.

Můj názor:

Opět jsem si dopřála setkání se zajímavou knihou. Jen to potvrdilo moji snahu vybírat si na recenze mně neznámé autory. Tentokrát padla volba na pana Richmonda a jeho první knihu.

Kniha mě zaujala už anotací. Tak schválně, koho už někdy nenapadlo, co by po něm zůstalo, kdyby najednou zemřel. Mimo spousty hmotných věcí také ty ostatní - profil na facebooku (nebo jinde), blogy, texty, dopisy, deníky … spousta věcí. A taky spousta lidí. A tihle lidé, i když vy už nejste, tu jsou. Jejich myšlenky na vás, city, bolest a vzpomínky. Možná si někdo schová pár SMS, pár vět na záznamníku. Možná napíše něco na svůj blog, na svůj Twitter – v dnešní době spousta lidí sdílí svůj život a myšlenky po síti.
A právě tohle je ústřední myšlenkou knihy „Co po ní zůstalo“.

Mrtvou hlavní hrdinkou je Alice Salmonová, kterou jednoho dne našli utonulou v řece. Sebevražda? No to asi nejspíš. O jejích depresích a potížích s pitím se vědělo, však taky když se jí to stalo, byla slušně nametená. Jenže proč? Ona měla svůj smysl života v práci, byla šťastná, úspěšná, oblíbená.

Takže jí někdo do té řeky pomohl? Jenže proč? Vždyť byla oblíbená. Možná jako novinářka, která se zabývala bojem proti nespravedlnostem světa, měla spoustu nepřátel. Takže kdo by mohl mít motiv?

Kniha celá je sestavená z dopisů, deníkových zápisků jednotlivých postav, tweetů, blogů a podobných záležitostí. Všechny tyto vzpomínky na Alici se rozhodne shromáždit a vydat profesor Cooke, antropolog na universitě, kam chodila i Alice a kde kdysi učila její matka. Má být nejprve jen vzpomenutím na mrtvou a jakýsi pomník jednoho života, který skončil příliš brzo, jenže postupem času se z deníkových zápisků vynořuje, krom její minulosti, i pravda o Alicině smrti.

Nečekejte žádné dramatické a hrůzostrašné scény. Kniha je především zajímavá svým nápadem a parádní psychologií postav - lidí, kteří nějakým způsobem patřili do Alicina života - tolik podezřelých, každou chvíli to vypadá na někoho jiného nebo to byla přece jen sebevražda?

Knihu stoprocentně doporučuji, můžete si ji koupit zde a děkuji tímto Palmknihám za poskytnutý recenzní výtisk. 

Žádné komentáře: