16. 10. 2015

Kartář


Autor: Charlie Greenberg
Rok vydání: 2015
Nakladatel: Greenberg



Anotace:

Zašli byste na výklad karet, kdyby…
… vám otevřel dveře muž, který ani nepozdraví a nosí sluneční brýle? Svěřili byste tajemství muži, který po vás bude chtít polovinu výplaty a i tak se na vás dívá odměřeně? Nejspíše odpovíte, že ne. Že s takovým člověkem nechcete mít nic společného.
Oním mužem je Kartář. Muž, který nezná své skutečné jméno, natož původ a neví, proč je právě tady na Zemi. Už desítky tisíc let se rodí a umírá, aby splácel dluh. Pamatuje si vše, co zažil, až na jediné. Neví, co způsobil tak hrozného, že donekonečna musí pomáhat lidem napravovat jejich vědomí k lepšímu. Jediné, co ví, je, že hledá dívku s bílými vlasy, která by o něm měla vědět něco víc. Vše se změní ve chvíli, kdy u dveří zazvoní tanečnice v nesnázích. Stejně jako ostatní chce vyložit karty a změnit svůj život… Kdo by si pomyslel, že obyčejná holka dokáže změnit osudy nespočetně životů napříč vesmírem svou bezbranností a touhou pomoci prokletému Kartáři.

Zašli byste na výklad karet, kdybyste mohli zažít něco neobyčejného? Kdybyste mohli vidět a zažít to nejdůležitější ze své minulosti znovu s možností dělat změny?

Můj názor:

Recenze na kartáře se mi vůbec nepíše dobře, musela jsem nechat vše pár dní odležet a i tak je výsledek přinejmenším rozpačitý.
Možná to je tím, že příběh byl tak krátký a na konci jsem měla pocit příliš rychlého useknutí, jakoby mi tam ke štěstí něco chybělo … ale ona celá kniha byla zvláštní. Rozhodně se nejednalo o „čtení do tramvaje“. Přece jen to chtělo trochu soustředění, aby neutíkaly souvislosti.

Pojďme se na tento neobvyklý kousek v mojí čtečce podívat blíž.
Především podle anotace jsem čekala něco maličko jiného, než čím nakonec příběh byl. V podstatě se totiž jednalo o typickou pohádku, byť poněkud smutnou, ve které najdete legendu, souboj dobra se zlem, prokletí a nakonec i osudovou lásku. Tento pohádkový pocit mám ovšem až po dočtení a odstupu :)

Kniha začíná jako příběh ze současnosti a na jeho počátku je zdánlivě obyčejný protivný chlap – kartář, který přijímá klienty ve svém zatemnělém doupěti, zamračený jak čert a při karetním výkladu jim jen tak mimochodem ukáže něco v jejich minulém životě, co je potřeba změnit, aby se současné problémy otočily k lepšímu. V tento moment mě kniha zaujala, protože začalo být jasné, že to nuda určitě nebude. Objevila se totiž Ona - Gliss (už se nám to pohádkuje :)), potřebovala vyložit karty, ale neměla na zaplacení a tak ji kartář v duchu hesla „něco za něco“ zaměstnal vařením večeře. A protože její situace nebyla zrovna růžová a krom toho, že neměla na kartáře, neměla ani na nájem, nějak se stalo, že zůstala u něj …

Postupem času se ukazuje, že kartář není ani tak protivný jako spíš jen unavený. Unavený z věčného hledání odpovědí, ze splácení „karmického“ dluhu za strašný čin, který kdysi spáchal, ale na který se nepamatuje a především z lidí, v jejichž hlavách je nucen hledat stopy po bělovlasé ženě, která mu snad může povědět víc o tom, kdo je a jak strašný čin musel kdysi spáchat, že ho splácí už tak dlouho a pořád to nebere konce.
Celá kniha je rozdělena do kratších odstavců, takže to pomáhá tempu příběhu, který je z počátku trochu zmatený, než člověk pochopí, jak se to vlastně má s těmi karetními výklady a minulými životy. Když se objeví Gliss, začne se všechno rychleji rozmotávat a je možná škoda, že to autor vzal takovým poklusem. Setkání kartáře s postavami v jiných světech a jeho souboje s těmi, kteří ho pronásledují, je docela zajímavé, jen je všechno hodně uspěchané. Škoda, že si s tímto autor nedal více práce. Příběh i zápletka mají slušný potenciál na slušně tlustou bichlici. Knížečka je ale docela útlá, má jen 105 stran a konec je jak pád z útesu. Na půl straně autor vše shrne a působí to dojmem, jakoby měl vlastních postav dost a chtěl se jich co nejrychleji zbavit. I city, které jsou mezi hlavními hrdiny jsou takové zvláštní, ne úplně důvěryhodné.

Jedno mu ale nelze upřít – i když karty, které v příběhu kartář používá, nejsou kupodivu Tarotové, o Tarotových kartách rozhodně něco ví :), pokud o nich něco víte taky, bude to pro vás zajímavé nahlédnutí na symboliku Velkých Arkán a pokud ne, můžete to vzít jako pěknou pohádku, která vás moc nezdrží, docela zaujme a rozhodně stojí za přečtení.

A mimochodem – na ten výklad karet bych šla :)


Děkuji Palmknihám za poskytnutý recenzní výtisk. Knihu si můžete pořídit zde.


Žádné komentáře: