9. 2. 2016

Loňská listopadová Fatra

... aneb Malá fatra s trochou deště ...


Psáno den po výletu (kupodivu), ovšem zveřejněno až dnes (podivné):

Dnešní povýletový stav by se dal popsat jako tělem v práci, duchem na Fatře. Co jsme to tedy spáchali o prvním listopadovém víkendu? Vzhledem k relativně příznivé předpovědi jsme se rozhodli pro výlet na nějaké ty hřebínky a kopečky a když už jsme se tam táhli takovou „dálku“, zůstali jsme na dva dny.
Cestou bylo tak neskutečně překrásné ráno, že jsem dokonce neusnula už za Brnem, ale zírala na ten nádherný zlatý brokát východu slunce v podzimním oparu. Myšlenky se spokojeně toulaly bůhví kde, no prostě romantika :).


V Terchovej, stále za krásného počasí, jsme spokojeně hupli do bot a vyrazili směr Diery. Tempo jsme nasadili svižné, ba divoké :) dokonce nás vůdce výpravy Fob i zkoušel umravnit slovy „já bych se šetřil na vašem místě“ :). Kluzké žebříky na Dierách nás nakonec tak trochu přibrzdily. Rozsútce jsme se rozhodli vynechat, protože lidí, kteří na ně šli, bylo celkem dost i bez nás a nám se nechtělo marnit čas ve frontě, která se tvořila u míst s řetězama. Pokračovali jsme teda raději na další kopec v programu – Stoh. Krpál na Stoh nám trochu ubral na svižném tempu, nicméně jsme ho vyběhli poměrně křepce. Nahoře byla mlha a celkem humusný větr, takže jsme se dlouho nezdrželi, místo na svačinku se dalo najít i lepší. Horší, alespoň pro mě, byl sestup ze Stohu – prudké, kluzké a tyčky doma ve špajzu, to je špatná kombinace :).


Po sestupu na Stohové sedlo spadly první kapky. Přišel tedy čas vyzkoušet konečně novou goráčovku v podmínkách pro ni jako stvořených. Okénko pro reklamu: děkuji týmu Alpsport Brno za doporučení :). Cestou na Poludňový už se dalo říct, že je hnusně – mlha, vítr a déšť. Trochu jsme teda upravili náš chodecký program, zkrátili cestu o několik kopečků a zamířili rovnou na chatu pod Chlebom, kde jsme strávili příjemný čas u piva a jídla, zatímco jsme čekali na druhou část výpravy jdoucí jinou cestou, která se k nám měla připojit zde. Na noc jsme potom seběhli do druhé chatky, kde jsme se připletli do probíhající třídenní párty Horské služby. Pánové nás přijali velice vstřícně a někteří z nás se s nimi veselili do časných ranních hodin :).
Ráno byl plán vyrazit časně, ale nakonec z něj trochu sešlo. Vzhledem k přetrvávajícímu nepříznivému počasí nás čekal stejně akorát výběh na Chleb a následná cesta pod lanovkou na Vrátnou. Pochopitelně, jakmile jsme slezli na parkáč, počasí se začalo jako zázrakem lepšit :). Nicméně nevadí, výlet byl parádní, společnost příjemná a trochu deště ještě nikoho nezabilo :).


Žádné komentáře: