8. 5. 2016

Temná hrdinka - Večeře s vampýrem


Autor: Abigail Gibbsová
Série: Temná hrdinka
Rok vydání: 2013
Nakladatel: Knižní klub
Překlad: Jana Jašová



Anotace:

Vzrušující paranormální román zasazený v Londýně a zalidněný nezapomenutelnými postavami, mezi nimiž se rozvíjí navzdory okolnostem něco jako láska... Když Violet Leeová cestou z večírku narazí na okouzlujícího a přitom děsivého vampýra Kaspara Varna, začne tak pro ni nebezpečná dobrodružná cesta, jakou si nedokázala představit ani v nejdivočejších snech. Vzájemná přitažlivost mezi Kasparem a Violet se nedá popřít a zdá se, že nedokážou odolat své touze - ale za jakou cenu?

Můj názor:

Temná hrdinka byla opět úlovkem z Levných knih a ke mně se dostala především díky své hezké a výrazné obálce – jasný důkaz, že dobrá obálka je důležitá a práce grafika se nemá podcenit. Dle anotace jsem předpokládala, že půjde o upírovskou oddechovku, nic moc světoborného, zhruba srovnatelného se Stmíváním.

Předem je nutno zdůraznit, že slečně autorce bylo v době psaní knihy patnáct let a na výsledném díle je to maličko poznat a to nemyslím nijak ve zlém. Dílo bylo původně publikováno na blogu a až po velkém čtenářském zájmu se dočkalo knižní podoby. Hned od začátku se zdálo, že slečna Gibbsová četla nejen zmíněné Stmívání, ale i Nástroje smrti a Vampýrskou akademii a možná další díla, která jsem zase nečetla já :). Inspirace je celkem vidět, jenže je otázka, co se dá na poli romatických upíráren vymyslet, co už vymyšleno nebylo. A navíc slečna autorka vůbec nepíše špatně a kniha, pokud je brána jako nenáročná oddechovka se čte hezky. Na tak mladou autorku má slečna Gibbsová zajímavý styl a bohatou slovní zásobu a i když se občas nějaké to klišátko mihne, není vůbec žádný důvod jí to jakkoliv vyčítat, protože jako celek je příběh dobrý a čtivý.

Autorčin svět je poměrně zajímavý. Skládá se z devíti dimenzí, které jsou téměř totožné. Ve všech žijí lidé a nějaký druh Temných bytostí. V příběhu poznáme dva z nich – Vampýry z druhé dimenze a Čaromocné z první. Mezi dimenzemi je možné se pohybovat, a všechny spolu politicky spolupracují v rámci rady Interu, ve které zasedají zástupci Temných bytostí. Na základě uzavřeného paktu Terra nesmí temní ubližovat lidem. Politika v knize byla vůbec zajímavě propracovaná, žádné nelogičnosti, žádné skřípačky, klobouk dolů před slečnou autorkou :). A abych nezapomněla: samozřejmě v každé dimenzi žije nějaký druh lovců, kteří jdou Temným po krku.

Hlavní hrdinkou a spoluvypravěčkou děje je dívka, Violet. Co mě na ní zaujalo, jsou neobvyklé oči – proč nemůže mít hrdinka normální oči? Co je na nich špatného? Tahle je má fialkové – copak to je barva pro oči? No nic :). Jednoho krásného… noci, se stane svědkyní hromadné vraždy v Londýně, kterou spáchá Kaspar a jeho vampýrská partička a protože nechce nechat svědka, je Violet unesena na jejich sídlo Varnley a stává se rukojmým. Pochopitelně jsou jí nejdříve všichni odporní ale postupně odpor slábne, jak se zamiluje do… jednoho z vampýrů (klíšátkó:)). Situaci komplikuje to, že je dcerou vysoce postaveného lidského politika, který vampýry těžko snáší a diplomatická situace je tedy Violetiným únosem hodně vyhrocená. Hlavní hrdina muž, či spíše vampýr Kaspar, je princ a následník trůnu a chová se jako idiot (pink sem klišátko :)), alespoň tedy zezačátku. Je to mizera, který střídá holky jako ponožky (pink další klišátko). Taky se střídá s Violet při vyprávění, i když jeho úhly pohledu nejsou tak zajímavé jako její.

Některé dialogy v knize byly trochu nepodařené, ale bohatě to vynahrazovala zajímavá slovní zásoba a pěkně vykreslený příběh. Violet byla občas drzá a vtipná a to se mi na ní líbilo :). Jediné, co mi lezlo na nervy a to dost byl výraz „zavřísknout“. Violet zavřískávala v jednom kuse. Co je špatného na tom, kdyby občas prostě ječela, vykřikla nebo dělala cokoliv jiného, jen by mohla přestat zavřískávat :). Milostný trojúhelník mi tentokrát nevadil, protože nebyl zbytečně natahovaný ani přehnaný. Violet se rozhodla poměrně rychle a netahala ani jednoho z pijavek za fusekli nijak dlouho. Upíři nebyli nesmyslně vege, byli takový víc přirození, prostě upír pije krev z lidí a občas někoho zabije – nomálka, ne?. Celkově nepůsobili tak moc emo jako ve Stmívání. A žádný se netřpytil a nebyl dokonalý klaďák. Dokonce ani romantika nebyla taková tak klasická, lacině románková, ale naopak byla místy dost syrová a popisy některých scén poměrně žhavé :). Slečna autorka se nevyhýbala ani mírně brutálnějším scénám, ale jsme přece mezi upíry, tak se s nějakou tou kapkou krve musí počítat (že by četla i Anitu Blake? :)). Bohužel jsem moc nepochopila, v čem spočívá význam Hrdinek, ale necháme se překvapit v dalších dílech :). Protože toto je opravdu zajímavá část, kterou se kniha odlišovala od jiných.

Trošku (v rámci možností) se k tomu rozepíšu: kdysi dávno předpověděl věštec příchod devíti Hrdinek, které napraví vztahy mezi Temnými bytostmi a lidmi. Doba Hrdinek právě nastala. V první dimenzi – ve světě Čaromocných, se objevila první z nich, která má najít a shromáždit ty ostatní. Víc bohužel nevím :), protože nebylo zatím o moc více prozrazeno. Na konci knihy budeme znát dvě z Hrdinek.


Kniha byla v lecčem dost předvídatelná, ale to vůbec nevadilo tomu, abych si čtení maximálně užila a příjemně si u ní odpočala. Bude se určitě líbit fanouškům Stmívání a možná i Vampýrské akademie. Opravdu byla překvapivě dobrá a v lecčem originální. Doufám, že vyjde více knih než dva díly, které už mám (v Levných knihách stále k dostání :)).


6 komentářů:

Hanka - Má blog - EU řekl(a)...

" nesnáším frázi "kniha mě donutila k zamyšlení". Je to skoro všude" Přesně! Když už něco někoho donutilo k zamyšlení, má napsat, co z toho jeho zamyšlení vylezlo. Jinak je to úplně zbytečná informace. Ostatně, kniha snad má donutit myslet, ne? :)

Nikolaoss řekl(a)...

V ideálním případě by měla :) ale už se mi i stalo, že mě donutila k zamyšlení, proč jsem ji vůbec četla :D

Podpatky v knihách řekl(a)...

Moc pěkná, vtipná recenze :) Potřebuji do Levných knih :)

Hanka.MaBlog.EU řekl(a)...

:D To už se mi bohužel taky stalo :D

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji za komentáře :)
Myslím, že do Levných knih budu zas brzo potřebovat taky :)

Denyii řekl(a)...

Na první pohled mě teda kniha vůbec nezaujala. :D Ovšem po tvé recenzi se mi už nezdá tolik špatná, až budu mít volnou chvíli (spíš náladu na něco ne tak náročnýho... wtf co to plácám, nečtu náročný knihy), zkusím se po ni podívat a přečíst ji. Přece jenom Vampýrskou akademii jsem četla na Stmívání se chystám (někdy), tak by se mi to mohlo líbit. :D
DENYII