4. 9. 2016

Velké problémy v malém Vietnamu


Autor: František Kotleta
Rok vydání: 2016
Počet stran: 287
Nakladatel: Epocha



Anotace:

Tomáš Kosek má problém. Velký problém. Někdo unesl dceru českého premiéra a stopy vedou k prastaré sektě, která to s magií myslí nejen smrtelně vážně, ale hlavně s ní opravdu umí zacházet. Navíc se pohádal se svou holkou a ta se vrátila zpět k prostituci. Mohlo by to být ještě horší? Jistě, ještě je tu to proroctví o konci světa. Jak jinak? Vždycky je tu nějaké proroctví. Jenže tohle, zdá se, není úplně vycucané z prstu.

Můj názor:

Do nedávna jsem se považovala za ctitele české brakoliterární scény. Mimo jiné jsem pochopitelně čítávala i pana Kotletu a proto jsem jen těžko mohla odolat, když se na Palmknihách objevila v nabídce jeho nová kniha a navíc ještě volné pokračování Příliš dlouhé swingerspárty, nesoucí tentokrát název Velké problémy v malém Vietnamu. Zatímco však původní kniha obsahovala 5 povídek, zde se jedná o ucelený příběh.

Hrdinou knihy je opět Tomáš Kosek, starý známý ze swingerspárty, bývalý vědecký pracovník na universitě, toho času zaměstnanec detektivní kanceláře Kouba. Detektivní kancelář se specializuje na „magickou zločinnost“, tedy na všechny ošklivé věci, které někdo způsobí pomocí magie. On sám má také tak trochu v magii prsty a jeho společníci také nejsou úplně čistí a to se stane kamenem úrazu a v podstatě nejzajímavější věcí v celé poměrně jednoduché zápletce.

Jde o tohle: někdo unáší dcery prominentních politiků a dalších mocných. Věc smrdí magií na první pohled (počuch?), a proto mají jednu z dívek za úkol najít právě detektivové Kosek, Hort a Gibson. A při tom hledání narazí na protivníka, který je zatraceně mocný a kterému je jedno kolik mrtvol bude dláždit cestu k úspěšnému završení jeho plánů… Celá věc je prostě velmi jednoduchá. V tomto typu knih by ale složitou zápletku nehledal snad vůbec nikdo. Vždy jde v podstatě o totéž – zabij je všechny! V této knize pan autor ještě přidal bonus v podobě – ojeď každou, která kolem projde. Navíc tu máme hromadu zajímavé magie – překvapivě především sexuální a pak také nějaké ty temné východní čáry a víc démonů, než by bylo jednomu příjemné. Příběh je jako vždy velice svižný, akční a krvavý.

Pan Kotleta příběh prošpikoval značným množstvím svých typických hlášek, které míří nemilosrdně na každého a fakt si moc servítků nebere. Tentokrát ale nemůžu říci, že bych vyloženě řvala smíchy. Přiznám se, že některé mě pobavily celkem slušně. Pokud bych to měla hodnotit v porovnání s ostatními kotletovkami, neztratily nic na své kvalitě, i když se mi zdá, že pan autor už trochu opakuje a ztrácí dech. V čem teda rozhodně dech neztrácí a naopak nabírá na tempu je sex. V příběhu ho nebyl nikterak přehnaný nadbytek, ale ty situace! V některých scénách, do kterých svoje hrdiny uvrhl, by neměl chuť na sex snad ani párek nymfomanek nebo nadšenců povzbuzených platíčkem viagry. Chápu, že pan autor píše především pro pořádné chlapáky, ale tomuto snad neuvěří nikdo. Stejně jako ženským postavám v knize. Takto se prostě ženy nechovají! Nemluví tak, nemyslí tak. A pokud už některé ano, tak rozhodně ne všechny, které se v příběhu vyskytnou. Asi bych také ocenila, kdyby pan autor u podobných scén použil jakékoliv jiné sloveso jen ne „vrazil“ :) v jednom odstavci je schopen „vrazit“ i šestkrát :) sice pokaždé jinou část těla občas i jinam, ale ve třech větách… jsem rýpal, ale když už si toho všimnu i já, je to slovo použité prostě mockrát :).

Celkově i přes ty výtky ale nemohu říct, že by mě kniha nebavila. Ono to totiž zábavné je. A odpočinkové, vtipné, politicky a rasově nekorektní, svižně napsané. A brakovka, klasická brakovka, kterou prostě nic nepokazíte. Takže pokud máte dobrý žaludek a schopnost snést trochu šílený příběh plný čuňačinek a magie, je to přesně něco pro vás. Pan autor ví, co od knihy očekáváte a přesně to vám dá. Zapřisáhlý vyznavač klasické literatury by měl ale toto dílko obejít obloukem.

Obálka je opět nádherná s kresbou od Louise Roya, jehož díla mám moc ráda a na obálkách podobných knih se občas objeví. Obě knihy o Tomáši Koskovi tak krásně pasují k sobě.


Za recenzní kopii moc děkuji Palmknihám a pokud si chcete knihu přečíst, seženete ji zde.


Žádné komentáře: