13. 6. 2017

Nejkrásnější


... příběh Levany...








Anotace:

Čiré zlo má své jméno, skrývá se za maskou klamu a používá “osobní romantické kouzlo”, aby získalo moc nad ostatními. Ale kdo je doopravdy královna Levana? Dlouho předtím, než jí cestu zkřížily Cinder, Scarlet a Cress v Měsíčních kronikách, žila Levana úplně jiný příběh – příběh, který nebyl nikdy vyprávěn… až dosud.
Marissa Meyerová, autorka ságy Měsíční kroniky, odhaluje v knize Nejkrásnější ze všech život své magnetizující záporné hrdinky, nezapomenutelný příběh o lásce a válce, zradě a smrti. 


...


Oproti předcházejícím dílům Měsíčních kronik je Nejkrásnější opravdu útloučká. Skrývá v sobě ale zásadní příběh pro celou sérii – příběh královny Levany.

Začíná se psát v královském paláci na Měsíci po smrti Levaniných rodičů. Královnou se má stát její sestra Channary, která je povrchní, záleží jí jen na vlastní kráse a na flirtování s muži. Taky je zlá, sobecká a bezohledná. Přípravy na korunovaci vrcholí, ještě před tím je ale nutné pohřbít Levaniny rodiče.

Na pohřbu nám paní autorka předvede pro děj snad tu nejzásadnější věc – Levaninu nezměrnou (a sobeckou, bezohlednou) lásku ke členu královské stráže. Evret Hayle je krásný, jako ostatně všichni měsíčňané a Levana sní o tom, že i on miluje ji. Jenže to má háček, Evret je ženatý a v Levanině srdci se objeví zcela nové pocity. Žárlivost a nenávist…



Zdroj



Bylo zajímavé sledovat Levanin příběh a to jak se krásně odráží v současnosti Měsíčních kronik – Levana je totiž nepoučitelná a opakuje stále ty samé chyby. Sem tam udělá něco z dobrých úmyslů, časem se ale ty úmysly stanou přinejmenším pochybnými a navíc ani vyšším dobrem opravdu není možné omluvit vše. Její poddaní prostě musí akceptovat to, jak ona vidí jejich štěstí a být spokojeni ať se jim to líbí nebo ne. Levana sama je ovšem připravena přinést oběti v zájmu vyššího dobra pro svoje království, žádná cena pro ni není dost vysoká, bez ohledu na to, co to bude stát ji nebo ostatní. I kdyby to mělo všechny stát život… ona bude oblíbená, krásná a milovaná za každou cenu.

V příběhu mi paní autorka odhalila také záhadu Levanina strachu ze zrcadel. Přiznávám, že mi bylo Levany i líto, jenže ona tu svoji bolestnou situaci řešila vždy tak, že ubližovala někomu jinému, což mě zase o veškerou lítost a soucit s ní připravilo. Musím uznat, že Levana je, jako záporná postava, vymyšlená a napsaná skvěle. Její motivy jsou nezpochybnitelné a chová se tak, jak by se od ní dalo očekávat. Vzbuzuje přesně ty pravé emoce, abych si mohla užít vše od soucitu přes nepochopení až po odsouzení jejích skutků. Je zlá, odporná, zvrácená, nezastaví se před ničím, ale ve svých očích je dokonalá a dokáže si omluvit jakýkoliv čin. Většinu knihy jsem si říkala, že by měla trávit život v uzavřeném oddělení psychiatrické kliniky. Takto to má vypadat!



Vnitřní strana původního vydání - Měsíční město Artemida. Zdroj



Příběh sám je opravdu krátký, což mě sice mrzelo, ale na druhou stranu paní autorka odhadla přesně to množství informací, které bylo potřeba. Necpala tam nic navíc, co by knihu prodloužilo na úkor kvality děje. Dozvěděla jsem se podstatné informace pro celou sérii. Proč je Levana taková, jaká je, proč tolik touží vládnout na Zemi, proč nosí prsten z černého kamene a skrývá se za závojem.


Paní Meyerová přidala s Nejkrásnější další kvalitní knihu do naprosto neodolatelné série. A já už se těším na Winter. Mám takový nejasný pocit, že po dočtení celé této série mi bude hodně smutno na duši. Doufám, že paní Meyer napíše hodně brzo něco dalšího!



O knize:

Autor: Maryssa Meyerová
Série: Měsíční kroniky
Překlad: Jana Zejmanová
Nakladatel: Egmont
Rok vydání: 2015
Počet stran: 188




2 komentáře:

StoryHuntress řekl(a)...

Jo, Měsíční kroniky... škoda, že už další nebudou. Budeš číst i Hvězdy nad hlavou? :) Jinak nevím, zda jsi zaznamenala, Marisse u nás v květnu vyšla jednodílka Bez srdce (převyprávění Alenky v říši divů) a na podzim má v originále začít vycházet nová série Renegades (nebo tak nějak). A možná Egmont vydá i ty doplňkové komiksy k MK. :)

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji za komentář a přečtení :) Hvězdy i Bez srdce tu mám nachystané, ale o nové sérii jsem nevěděla. Nenechám si ji ujít!