22. 10. 2017

Zkrocená královna


Autor: Philippa Gregory
Překlad: Jana Vlčková
Nakladatel: Alpress
Rok vydání: 2017
Počet stran: 424



Anotace:

Když Kateřinu Parrovou požádal Jindřich VIII. o ruku, zhrozila se. Z kdysi pohledného mladíka je nevypočitatelný stařec s páchnoucím dechem. Role šesté manželky krutého krále se jí hnusí stejně jako oblečení a šperky pěti předchůdkyň, které musí nosit. Na každém kroku naráží na jejich nešťastný osud a děsí se, jakému nebezpečí bude muset sama čelit.

Můj názor:

Píše se rok 1543 a z nejúžasnějšího krále JindřichaVIII. se stal obtloustlý, smradlavý a depresemi zmítaný dědek a právě požádal o ruku Kateřinu Parrovou. V pořadí už šestou ženu. Nadšení Kateřiny, která je zamilovaná do jiného muže, si lze asi představit. Přes to nemá na vybranou a Jindřicha si vzít musí…

Příběh svého manželství s králem vypráví sama Kateřina. Proto mi byl dopřán přístup i k soukromým okamžikům. Ačkoliv to s králem neměla lehké a mnohdy to bylo i odporné a nepříjemné soužití, byla Kateřina ke svému choti milá a byla odhodlaná být mu dobrou manželkou. Krom toho byla také zásadová, dbala o dobré chování a svou pověst. Nezanedbávala ani své vzdělání a svojí láskou ke knihám mi byla sympatická, byť se jednalo pouze o knihy nábožensky založené. Na tehdejší dobu byla Kateřina velmi vzdělaná a literárně zdatná. Napsala dokonce vlastní knihy, které se dochovaly do současnosti – sborníky kázání a modliteb. Překládala také z latiny.

Zdroj

V době, kdy si Kateřina brala krále, měla už za sebou dvě manželství. Na tehdejší poměry tedy nebyla úplně mladou ženou, nicméně se zdála být velice žádoucí.  V době sňatku jí bylo třicet jedna let. Byla ale krásná a král už neměl nejspíš chuť ani energii na mladou dívku. Jednak byl sám starý, tlustý z nechutného přejídání – ne že by si nepřitažlivost svojí osoby vůbec připustil - a pak ho také trápilo staré zranění na noze. V knize je obzvlášť toto popisováno velmi živě. Skoro jsem si puch z rány a zkažených zubů dokázala představit. Na Kateřinině místě bych být nechtěla ani za nic! Vlastně byla králi spíš ošetřovatelkou než manželkou. To by ale nakonec bylo snad i snesitelné, kdyby jí ovšem celou dobu nevisela nad hlavou hrozba královy nelibosti a možná i smrti.

Paní autorka se při psaní pochopitelně opírala o historické reálie, jak je u ní zvykem. V doslovu sama uvádí, co vše jsou historicky doložená fakta a co si domyslela. Její styl je natolik čtivý, že jsem si čtení krásně užila a vůbec jsem neměla pocit, že by mi násilím a neobratně podsouvala nezajímavá data a události. 
V knize jsem se stala svědkem Jindřichova tažení do Francie, pokračujících náboženských reforem a toho, jak se Kateřina stala na krátko regentkou království. Setkala jsem se s historicky známými osobnostmi nejen z řad dvořanstva a vznešených kruhů. Zaujala mě například Anna Askewová, kazatelka a náboženská reformátorka. 
Jak je také v  knihách paní Gregory běžné, věnovala i zde velkou péči vykreslení života na tehdejším dvoře. Nezanedbala ani líčení vztahů mezi lidmi na dvoře, politické intriky a nebezpečí života pod náladovým vladařem.

Ozvláštněním knihy byla i Kateřinina skrývaná láska k Thomasu Seymourovy. Po smrti druhého manžela si jej chtěla i vzít. Bohužel ale měla tu smůlu, že na ní zálibně spočinulo oko krále a navzdory strachu z toho sňatku a z toho, že by mohla skončit jako některá z předchozích manželek, což byly velmi reálné obavy, zhostila se svojí nové role s důstojností a elegancí. Svoje city musela pochopitelně skrývat, ale paní autorka je nechala občas problesknout. 
Cokoliv se stalo mezi ni a Thomasem bylo velmi jemné a zároveň vášnivé. A hlavně nenápadné. Co byl schopen udělat král manželce, která by se mu znelíbila, to víme – koneckonců Kateřinu na každém kroku pronásledují „duchové“ bývalých královen. Nosí jejich kožešiny, vlastní jejich šperky, pokoje, nábytek… jen se modlí, aby nesdílela jejich osud.  
Paní autorka svoji knihu neochudila ani o lechtivější scénu. Vlastně by se dalo říct, že jich bylo několik, ale ty s Jindřichem nebyly ani příjemné a o nějakém erotickém chvění se už vůbec nedalo mluvit.

Zdroj

Ráda vychválím také zpracování postav. Působily velmi živě a realisticky. 
Obzvlášť vykreslení Jindřichovy vrtošivé povahy, jeho změny nálad a názorů a naprostá nepředvídatelnost, se mnou při čtení cloumaly z rohu do rohu. Žít vedle takového chlapa muselo být peklo. Dvořané nevěděli dne ani minuty. Netušili, jaký má král na věci zrovna názor. Kdo byl včera v přízni, dnes už být nemusel.  Pohyb v jeho blízkosti musel být nutně směsicí podlézání, opatrnosti a obratné manipulace. Kateřina oproti němu byla v názorech stálá a dospělá. Na druhou stranu dokázala paní Gregory vykreslit krále i jako pozorného manžela a rozumného člověka - když měl náladu. Tento rozpor v něm se jí povedlo zachytit skvěle.

Co všechno víte o Kateřině Parrové, poslední ženě Jindřicha VIII.? Myslím tedy co všechno krom toho, že byla poslední královou ženou a podařilo se jí ho přežít. Pokud toho moc není a chcete vědět víc, neváhejte a ponořte se do téhle knihy, ve které Vám paní Gregory představí zajímavou ženu, vzdělanou, přemýšlivou a inteligentní královnu, která dokázala stmelit Jindřichovu rodinu, stát se matkou jeho dětem a jemu dobrou manželkou, ačkoliv si to vůbec nezasloužil.

Kniha bude bavit nejen čtenáře, kteří toho o Kateřině mnoho nevědí, ale i ty, kterým je, jako historická postava dobře známá. Paní autorka napsala velmi svěží a čtivý historický román, který žádného milovníka žánru neurazí a mnohé nadchne. Pokud rádi čtete historické romány a paní autorku dosud neznáte, neváhejte po ní sáhnout. Nezklame vás.


Za poskytnutí recenzní e-knihy moc děkuji Palmknihám. Zkrocenou královnu si můžete pořídit tady. A pokud vás paní autorka zaujme, některé její další knihy seženete zde.



3 komentáře:

TheMellory řekl(a)...

Moc pěkná recenze. Dobu tudorovců miluju a autorčiny knihy z tohohle období jsou naprosto dokonalé. O posledních manželkách Jindřicha VIII. se moc nemluví, což je škoda, protože i jejich životní osudy jsou velmi zajímavé... :)

Aires řekl(a)...

Moc pěkná recenze :) Nedávno jsem od autorky četla Bílou královnu a kniha mě moc chytla, stejně tak i seriál. Rozhodně se proto chystám i na Zkrocenou královnu a další její knihy :)

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji oběma za přečtení a komentář. Jsem hrozně ráda, když objevím další čtenáře, kteří mají jako oblíbenou některou z mých oblíbených autorek.
The Melorry: na dobu tudorovců si také potrpím. Pokud vím, tak sérii o všech ženách Jindřicha VIII. chystá Alisson Weirová. Zatím ale vyšla jen Kateřina Aragonská.
Aires´s: seriál mě taky baví. Už sice znám zápletky nazpaměť, kolik mám načteno, ale i tak mě to pořád baví.