20. 12. 2017

Moderní jóga od A do Z


Kompletní průvodce současnou jógou, pradávné cvičení účinné i v dnešní době.

Autor: Christina Brownová
Překlad: Lumír Mikulka
Nakladatel: Metafora
Rok vydání: 2017
Počet stran: 400



Anotace:

Prostřednictvím jógy střižené na míru modernímu životu se naučíte lépe zacházet se svým tělem, myslí i energií. Potřebujete ulevit od bolesti? Chcete být více v klidu, lépe soustředění a spokojenější sami se sebou?
Moderní jóga od A do Z je dokonalým průvodcem, který vás krok za krokem zasvětí do cvičení sérií pozic aktivní jógy, regeneračních ásan či praktikování meditace.

Objevte:
  • nová cvičení a techniky moderní jógy zvyšující pružnost a sílu, přinášející úlevu od stresu a uklidňující mysl
  • rady pro úplné začátečníky i profesionální tipy pro zkušené jogíny, kteří touží zdokonalit své cvičení
  • návod, jak zkombinovat jednotlivé pozice do vlastních sestav pro vyvážené domácí cvičení
  • doporučení, jak upravit konkrétní pozice na míru osobním potřebám i pokročilosti


Můj názor:

Vždycky jsem si myslela, že učit se jógu nebo jiné cvičení podle knihy je hloupost. Myslím si to pořád, ale díky knize Moderní jóga od A do Z jsem zjistila, že kniha může být zajímavým doplňkem pro lidi, kteří cvičí podle videa a potřebují si ujasnit některé pozice, aby je prováděli správně.

Kniha slibuje rady pro méně zkušené i tipy pro zkušené. Nabízí návody, jak si nakombinovat pozice do sestav a upravit cvičení na míru. Má být kompletním průvodcem současnou jógou. Otevírala jsem ji tedy s velkou zvědavostí na to, co mi přinese.

Celá publikace je rozdělena do čtyř částí:

Část 1 – Úvod

Zde jsem se dozvěděla něco málo o historii jógy i o její moderní variantě, jejích etických zásadách. O pozicích, meditaci a soustředění a o tom, proč působí na cvičícího člověka tak pozitivně. 
Kdybych neměla sama zkušenost s jógou, připadalo by mi to všechno jako řeči vždy přehnaně pozitivních lidí. Jenže já ty zkušenosti mám a vlastně musím uznat, že to, co paní autorka ve svém úvodu o józe píše, je pravda. 
V jedné z částí úvodní kapitoly také paní autorka vysvětluje, jak knihu používat, aby přinesla co největší užitek. Pokud přeskočíte část o historii, určitě nepřeskakujte část o tom, jak knihu používat. Historie je ale jen nutné minimum a vyplatí se ji přečíst také. Dozvíte se věci, které vás možná překvapí.

Zdroj


Část 2 – Jóga pro vaše tělo: jang: aktivní cvičení

V této části se představí pozice pro aktivní cvičení. Jsou tu protahovací, posilující i rovnovážné pozice.  Ne sice všechny, které existují, ale je jich dost na kvalitní cvičení. Zároveň jich není tolik, aby odradili tím, že zahltí až moc velkým množstvím. Představuje se zde vyvážený výběr lehkých, středně těžkých i obtížných pozic. Toto je ale dost individuální záležitost. Jak už to tak chodí, někde mám problémy i s jednohvězdičkovou a někde je tříhvězdičková snadná :)

Pozice jsou značeny hvězdičkami dle jejich náročnosti. U každé je doporučeno, z jaké jiné pozice je nejlépe do té konkrétní přejít, jak pokračovat i kterou pozicí cvičení vyvážit. Nabízí také lehčí možnost pro případ, že by byla pozice moc náročná. Také nechybí vysvětlení, nač si dát pozor, aby byla pozice provedena dobře a upozornění, při kterých zdravotních problémech může být nevhodná a kdy se jí úplně vyhnout. V úvodu u každé pozice je krátce řečeno, k čemu konkrétnímu je cvik dobrý. Zjednodušeně řečeno - co posílí, protáhne nebo uvolní. Toto jsou věci, které se při cvičení dle videa nedozvíte. Někdy ani při hromadných lekcích ne.

Každá jednotlivá pozice je doplněna několika kvalitními fotografiemi, ze kterých je dobře zřetelné, jak má vypadat. Je uvedeno, kolik opakování nebo jak dlouhá výdrž je ideální. Mnoho z pozic jsem už znala, ale zjistila jsem, že některé neprovádím úplně dobře. Popisy jak cvičit mi tedy byly užitečné k nápravě chyb. Dost jsem jich neznala, takže jsem si i rozšířila repertoár. Zdálo se mi, že většina pozic v knize je zaměřená právě na ty části těla, které současným životním stylem trpí nejvíce.
V knize je navrženo několik sestav, kde byly probrané pozice poskládané dohromady.

Zjistila jsem také, že tato kniha se nedá číst celá. Prostě máte pořád chuť ty pozice zkoušet a cvičit si ty nové. A otravovat spolucvičící s tím, co dělají špatně :).

Zdroj


Část 3 – Energie jógy: jin – klidná cvičení

Tato část představí především regenerační pozice pro uvolnění a zklidnění mysli. Mně osobně se osvědčily spíš k večeru, kdy jsem už unavená, ale chci se příjemně naladit na spánek nebo k zakončení náročnějšího cvičení. Tyto pozice jsou často prováněny s pomůckami na jógu. Různými podložkami a polštáři, ale není to úplně nutné. Já osobně mám pouze podložku na jógu. Figuranti jsou sice na fotkách bez podložek, ale to opravdu nedoporučuji.

V této části je i kapitola věnovaná dýchání při józe. Tuto je dobré nastudovat hned na začátku. Dýchání je důležitá součást cvičení a nevyplatí se ji podcenit. Špatné dýchání cvičení komplikuje a naučené chyby se špatně přeučují. Je zásadní naučit se vnímat svůj dech od samého začátku - v úvodu na to upozorňuje i paní autorka.

Zdroj


Část 4 – Jóga mysli

V této části se představí meditace. Já si na ně moc nepotrpím, protože na ně je potřeba klid a já jsem málo kdy sama doma. Pro někoho, kdo má o meditaci zájem je zde uvedeno, jakou pozici zvolit a jak meditaci správně provádět. Opět si myslím, že toto je spíš individuální záležitost, ale rady do začátku se hodí, než si člověk přizpůsobí meditaci sobě na míru.

Na samém konci se nachází slovníček pojmů a rejstřík, ve kterém jsou všechny pozice uvedeny s číslem stran, kde se dají najít.

Kniha je vzhledově velmi pěkná. Má čtvercový formát a je tištěná na křídovém papíru. Fotografie jsou kvalitní a zřetelné. Texty dostatečně srozumitelné. Barevné ladění je spíš do pastelova, což se k józe hodí. 
Paní autorka se věnuje józe už velmi dlouho a vede i výcvikové programy pro učitele jógy. Nemusíte mít proto strach, že radí někdo, kdo neví, o čem mluví.

Zdroj


Pořád si myslím, že pokud nemáte s jógou vůbec zkušenosti, není žádná kniha ideálním pomocníkem, pokud k sobě nemáte někoho, kdo se na vás dívá a pozice opraví. Doporučila bych proto zaplatit si několik lekcí s cvičitelem, který vysvětlí základy a opraví chyby. 
Pak je možné krásně pokračovat třeba právě s touto knihou. Pokročilý jogín, který už více vnímá polohy vlastního těla, knihu využije daleko lépe, aby si doplnil neznámé polohy nebo opravil drobné nepřesnosti. Proto bych knihu doporučila spíš lidem, kteří už s jógou mají zkušenost.

Co mi zde chybělo, byly rady ohledně správného výběru podložky, představení pomůcek vhodných pro jógu a popis k čemu jsou důležité a jak je správně použít. Myslím, že by to mohlo být přínosem. I když se tyhle informace dají dohledat na internetu, minimálně nějaké představení pomůcek do knihy o cvičení patří. U jednotlivých pozic s pomůckami je sice něco uvedeno, ale bylo by to hezké shrnuté na jednom místě.

Jóga je skvělé cvičení, které je ideální do dnešní uspěchané doby. Přinese protažení pro těla zničená sezením v kancelářích, ale i uvolnění pro duši zavalenou stresem a spěchem. Mně osobně velmi prospělo a ráda ho doporučuji ostatním. Jako pomůcku, která vás provede moderní jógou můžete využít právě tuhle knihu.

POZOR! Pokud trpíte jakýmikoliv zdravotními problémy, poraďte se o vhodnosti jógy s vaším lékařem. Je lépe se zeptat, než si ublížit.


Za poskytnutí recenzní knihy moc děkuji nakladatelství Metafora. Pokud vás kniha zaujala, dozvíte se více tady a můžete si ji zde rovnou i pořídit.



Žádné komentáře: