3. 3. 2017

Střípky duší


Autor: Mary Lindseyová
Překlad: Andrea Vašíčková
Vydavatel: CooBoo
Rok vydání: 2012
Počet stran: 304



Anotace:

Lenzi slyší hlasy a má vize – vize o náhrobních kamenech, povodních a chlapci s kovově šedýma očima. Zdá se, že jí nikdo nemůže pomoci – dokonce ani její přítel Zak. Pak však potká Aldena, kluka ze svých snů, jenž jí prozradí, že ona je mluvčí – člověk schopný komunikovat s bloudícími dušemi a pomoci jim – a že on byl po celá staletí jejím strážcem. Nyní čeká Lenzi těžké rozhodnutí: Zak, nebo Alden, život, nebo smrt. Jenže čas se krátí. Zlovolná duše chce Lenzi zničit a zabije ji, jestliže se nerozhodne včas…

Můj názor:

Knihu jsem si pořídila v Levných knihách a už si ani nepamatuji, co mě na ní zaujalo. Nejspíš to byla tradiční kombinace obálky a anotace, která mě nakonec přiměla knihu koupit. Od příběhu jsem nic extra neočekávala. Možná jen příjemně romantické čtivo. O to více jsem pak byla překvapená.

Hlavní postavou a vypravěčkou příběhu je středoškolačka Lenzi. Po smrti svého tatínka, který spáchal sebevraždu, má Lenzi psychické problémy, zdá se jí, že slyší hlasy, má vidiny. Bojí se, že má schizofrenii, tutéž nemoc jako její táta, jenže jednoho večera se ukáže, že v jejím případě o nemoc nejde. Kromě těch hlasů je Lenzi úplně normální holka. Má přítele, který jí pomáhá se se vším vyrovnat, chodí do školy… prostě normální život v rámci možností. Potom potká Aldena…

Zdroj.

Jak už to tak bývá, je Alden přitažlivý a po všech stránkách úžasný YAboy a Lenzi brzo přijde na to, že tentokrát to není žádná halucinace, která by ji pronásledovala, ale člověk z masa a kostí. A navíc to vypadá, že ji zná. Tvrdí jí, že mají něco společného, že patří k sobě a že jí může pomoci zvládnout to, co se s ní děje. Lenzi je prý mluvčí a Alden její strážce. V průběhu věků se rodí stále znova a pomáhají bloudícím duším vyřešit jejich nedokončené záležitosti na tomto světě a odejít někam dál, kde duše končí. Lenzi je tou, která s dušemi přímo komunikuje (pamatujete ty hlasy?) ony sami ji oslovují a chtějí její pomoc. Alden potom chrání Lenzi před těmi dušemi, které nejsou zrovna hodné.

Kniha byla zajímavou kombinací duchařiny a románu pro dívky a opravdu mě překvapila tím, jak dobrý nápad v sobě nesla a jak čtivě byla napsaná. Přečetla jsem ji za jedinou noc, což dělám málokdy. Celá ta záležitost s dušemi byla promyšlená do posledního detailu. Paní autorka stvořila jakousi oficiální instituci, která nad bloudícími dušemi bdí a pod niž spadají strážci a mluvčí. Mluvčí musí odvést svůj poctivý díl práce a za vyřešení případu duše – rozhřešení, jsou bodováni podle náročnosti výkonu. To rozhodne o tom, jestli jim bude dovoleno vrátit se po smrti zpět v dalším vtělení. Mluvčí jsou nesmírně vzácní, proto jsou tu strážci, kteří jim v případě nebezpečí pomohou.

Zdroj.

V knize se pochopitelně objeví i jedna taková odporná zkažená duše, která bude chtít Lenzi škodit, to aby Alden přeci jen musel něco pořádného dělat. A taky se najde i chvíle na lásku, která bude jak jinak než komplikovaná :). Vztah tohoto typu už je pro YA literaturu prakticky šablonou, ale to mi nijak nevadí, když se povede dobře a zajímavě napsat, jako v tomto případě. Všechno okolo i to, co ústřední dvojici spojovalo, bylo totiž tak zajímavé a dobře podané, že to v mých očích posunulo knihu na hodně vysokou příčku. Ačkoliv by se mohlo zdát, že se na zmíněnou klasickou YA šablonu a ústřední pár již nic zajímavého našroubovat nedá, dokázala paní autorka, že i – nebojím se toho výrazu – otřesné klišé lze vyprávět tak, aby si to čtenář téměř neuvědomil.

Paní autorka mi v příběhu dopřála i nějaké to poměrně vyhrocené drama, takže jsem si při čtení užila i mírně napínavé scény, kdy jsem doslova letěla očima po stránkách, abych věděla, jak to dopadne. Za mě tedy příběhu nechybělo nic. Měla jsem sympatické hrdiny, trošku napětí i romantiku.


Jako příjemná relaxační literatura je kniha úplně ideální. Určitě ji doporučuji i starším čtenářkám, protože i ty si příběh užijí. Jako bonus je tu ještě ta výhodná cena v Levných knihách :) myslím, že by ještě mohla být aktuální. Pokud knihu zahlédnete, určitě neodcházejte z obchodu bez ní. Byla by to škoda.


8 komentářů:

Chensie Ips Svět Mezi Řádky řekl(a)...

Super! Moc pěkná recenze. Tak jsi mě naladila ještě víc! :o) Jinak YAboy moc dobrá zkratka. :o) Jsi mě dostala. :D

Nikolaoss řekl(a)...

Díky :) už nevím, jak jim říkat. Tohle nebyl špatňák, tak jsem ho otitulovala takto.

Lory Humble řekl(a)...

Tak o tomhle kousku slyším asi poprvé a musím říct, že vypadá zajímavě. Téma je dle mého vkusu a navíc mám poslední dobou chuť trochu zarelaxovat. Na levných knihách už jsem ji bohužel nenašla, ale třeba se mi podaří ji sehnat ještě někde jinde :)

Nikolaoss řekl(a)...

Držím palce! U CooBoo na stránce ji ještě mají, ale cena už není tak příznivá. Já ji měla za stovku. Děkuji za přečtení a komentář.

StoryHuntress řekl(a)...

Díky za recenzi, nalákala. :) I když bych asi spíš měla napsat "díky", protože mi přibyla další kniha na seznam :D

Nikolaoss řekl(a)...

Ach ty seznamy :D Děkuji za přečtení a komentář. Ať se kniha líbí!

SeaBook řekl(a)...

Kolem této knihy už nějaký ten měsíc chodím a po Tvé recenzi to už asi nevydržím :D
Opravdu skvěle napsané! :)

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji :) ať se kniha líbí!